75 år med overskudd til gode formål
I 2023 er det 75 år siden den første tippekupongen ble lansert. Mye har skjedd siden den gang.
Hele overskuddet fra Norsk Tipping går tilbake til samfunnet - til idrett, kultur og samfunnsnyttige formål. Det betyr at det hver eneste dag fordeles drøyt 15 millioner kroner til gode formål spredt ut over hele landet, til både små og store drømmer som skal gi flere vinnere. Men hvor havner egentlig pengene? Svaret er: Overalt!
Hele folkets spillselskap
Siden den første tippekupongen ble lansert i 1948 har over 180 milliarder kroner gått tilbake til ulike samfunnsnyttige formål i vårt langstrakte land. Mottakerne av overskuddet, eller spillemidlene som overskuddet kalles, har én ting til felles. De engasjerer seg for sine lokalsamfunn! Og gjennom sin innsats igjen, benytter de pengene til å skape magiske øyeblikk for andre. Det handler om noe så enkelt og viktig som å gi drømmen en sjanse.
Sangkor får penger til aktivitet. Museene får penger til å ta vare på gamle ting, og de unge i skolen får lære seg å svømme i tippefinansierte haller. Orienteringskart blir laget, gapahuker bygget og kunstgressbaner skiftet. Hvert år fordeles overskuddet fra Norsk Tipping i alle mulige retninger, og disse eksemplene utgjør bare en liten del. For Norsk Tipping skal være hele folkets spillselskap, men også en viktig samfunnsaktør som bidrar til felles møteplasser.
- Norsk Tipping har et klart og tydelig mandat. Vi skal tilby attraktive spill i trygge rammer, hvor overskuddet går tilbake til felleskapet, sier Kristin Røe, leder for kommunikasjon i Norsk Tipping.
Idrett på topp
Idretten er den største mottakeren av overskuddet fra Norsk Tipping med 64 prosent av totalpotten, det utgjorde over 3,2 milliarder kroner i fjor. Det er alt fra fotballbaner, svømmehaller, stenger, stier og orienteringskart. Mye av pengene går til utbygging av idrettsanlegg, både de små og de store over hele landet.
Kultur og humanitært arbeid får 18 prosent hver av tippenøkkelen, som utgjorde over 900 millioner til hver av de to sektorene gjennom fjoråret.
Store utviklinger gjennom mange år
Det har skjedd mye siden Tipping kom på banen i 1948. Nye spill, digitale løsninger og et stadig større fokus på spill i trygge rammer. Overkuddet til gode formål har også hatt en markant utvikling. I 1948 gikk 5 millioner kroner tilbake til idrett og forsking, mens vi de seneste årene har sett en tildeling på over 6,2 milliarder kroner til staten, ved Kulturdepartementet. Fra departementet går pengene enten til organisasjoner og statlige instanser som fordeler det videre, eller det kan gå direkte til mottakerne.
Slik så den første tippekupongen ut, hvor alle de 12 kampene var engelske: