Grasrottrener Steinar: - Plutselig står du der med Solskjær
- Smilene og gleden spillerne uttrykker når de mestrer noe nytt gir meg motivasjon til å drive med dette. Jeg oppfordrer alle til å komme seg ut av komfortsona. Plutselig står man og hilser på Ole Gunnar Solskjær.
Steinar Green Hansen fra Ballstad UIL er ikke som alle andre 22-åringer. Tross sin unge alder er trenermerittene mange. Han er trener for G14, keepertrener for senior damer, trener og leder for Lokomotiv Lofoten futsal, sone- og kretstrener i Hålogland fotballkrets, i tillegg til og selv være spiller i 4. og 5. divisjon for Ballstad UIL.
Tidligere i år møtte Steinar sitt store forbilde i Manchester. Han var nemlig en av fire Grasrottrenere som ble trukket ut til en drømmetur til Manchester sammen med Norsk Tipping for å hente inspirasjon. De fikk omvisning på Old Trafford, så Manchester United mot Cardiff, og turens høydepunkt, møte United-Manageren Ole Gunnar Solskjær på Carrington, som er treningsanlegget deres.
Startet med Grasrottrenerkurs
Steinars trenerkarriere startet allerede da han var 15 år. Etter sitt første år som hjelpetrener bestemte han seg for å ta Grasrottrenerkurset. Dette ble starten på det han omtaler som en drømmehverdag. Han gjennomførte den første delen i 2013 og fullførte det siste nå i år.
- Jeg har alltid likt trening og ledelse. Jeg ble først spurt om å være hjelpetrener på mini i 2012 og da min yngre brors lag sto uten trener i 2014, så tenkte jeg at dette har jeg lyst til! Etter dette har det bare ballet på seg, noe jeg synes er utolig moro og lærerrikt.
Steinar forteller at det ikke alltid er selve øvelsene som er det viktigste når man er trener for de aller yngste. Det å motivere de og bidra til at de får en positiv opplevelse i sine første år som fotballspillere er vel så viktig.
- Noe av det viktigste jeg lærte gjennom kurset er at man må evne å se alle, ikke bare som fotballspillere, men også som mennesker. Noen kan ha en dårlig dag og da kan et vennlig klapp på skuldra eller en high five være helt nødvendig.
Det å trene de aller yngste kan være krevende til tider. Steinar forteller at de gjennom kurset går igjennom hvordan man kan sette opp aktiviteter som unngår kø og mye snakk, og som gjør at man bruker treningstiden godt og får til mye aktvitet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
TRAVEL MANN: Steinar sine dager er fylt opp med fotball fra morgen til kveld. Foto: Ivan Myklebust
Samlingspunkt for utveksling av erfaringer
Antall deltagere per kurs varierer fra 10 til 40 deltagere. Her legges det opp til kompetansedeling på tvers av tidligere erfaringer. Det er ingen opptakskrav for å delta og det er tilpasset for både de som har en brennende interesse for fotballfeltet og de som ikke har drevet med fotball, men som kanskje ønsker å trene laget til sønnen eller datteren sin.
- Grasrottrenerkurset var veldig givende. Man møter mange nye fjes med mange ulike erfaringer som igjen gjør diskusjoner og erfaringsutvekselingen veldig nyttig. Det at man får gjennomføre praksisdelen med de faktiske alderstrinnene er veldig nyttig for å se hvordan det faktisk fungerer. I tillegg får man reflektert over dette med resten av trenergruppa. Hele Grasrottrenerkurset er en stor refleksjonstid der man tar og gir til hverandre og tester ut nye ting å ta med seg tilbake i trenerhverdagen.
- De smilene og gleden spillerne uttrykker når de mestrer noe nytt gir meg motivasjon til å drive med dette. Jeg oppfordrer alle som går med en trenerdrøm i magen om å komme seg ut av komfortsona å komme i gang. Plutselig står man på Carrington og hilser på Ole Gunnar Solskjær. Artikkelen fortsetter under bildet.
STORT: Steinar fikk møte selveste Ole Gunnar Solskjær i Manchester. Foto: Ina Taasaasen
Hva er Grasrottrener?
Grasrottrenerkurset er trinn 1 av 4 i NFFs trenerutdannelsesstige, og de som ønsker å ta høyere trenerutdanning må begynne med dette kurset. Primærmålgruppa for kurset er trenere i barne- og ungdomsfotballen, samt alle som har som abisjon å virke som trener i spillerutviklingssegmentet og i voksenfotballen.
Kurset er bygd opp i fire fokusområder:
1. Grasrottrener 1: Barnefotballkurset (6-8 år)
2. Grasrottrener 2: Barnefotball - flest mulig med kvalitet (9-10 år)
3. Grasrottrener 3: Mot ungdom - lengst mulig (11-12 år)
4. Grasrottrener 4: Ungdom - lengst mulig - best mulig (13-19 år)
Norsk Tippings samarbeid om Grasrottrenerutdanningen
Norsk Tipping ønsker å være med å skape gode rollemodeller og trenere for barn og ungdom i idretten. Trenerrollen er en viktig rolle for å få barn og unge til å trives og utvikle seg på idrettsbanen, og på sikt være med å redusere frafallet i idretten. Norsk Tipping ønsker å være med å skape stolthet og status over trenerrollen, og ønsker å være med å heve kompetansen på de som ønsker å bidra som trenere i idretten, sammen med Norges Fotballforbund.
Vet du hvor mye du har spilt for i det siste? Spill skal gi deg spenning og glede – ikke ta overhånd. Norsk Tipping har verktøy og informasjon som hjelper deg til å ha kontroll på din spillaktivitet – les mer her.