Fra kloakklukt til idyll ved Drammenselva
For bare noen år siden ville ordene «idyll» og «Drammenselva» i samme setning frambragt hånlatter. Dagens bilde er et helt annet - blant annet ved hjelp av spillemidler fra Norsk Tipping.
100 prosent av overskuddet fra Norsk Tipping går til små og store drømmer. Hver dag. I Drammen har overskuddet blant annet vært med å skape skikkelig idyll langs Drammenselva.
Tung gjennomgangstrafikk, møkkete vann og en lite innbydende elvebredd er erstattet av badestrand, laksevennlig vannkvalitet og elvepromenader. Flere av disse er delvis finansiert fra Norsk Tippings overskudd.
LES OGSÅ: Norsk Tippings overskudd - slik sprer det seg i samfunnet
Flott for turgåere
I det som heter Bragernes Elvepark går det en tursti mellom to av Drammens mange bruer. Folk rusler langs elva, midt i sentrum, og kikker på vannet som flyter bedagelig ut mot Drammensfjorden. På den andre siden går det også en tursti, fra de gamle papirfabrikkene og ned til utløpet av elva der det for ikke lenge siden ble lasset og losset stykkgods på havna. Det var ingen plass for turgåere, slik det er blitt nå.
(Saken fortsetter under bildet)
ESTETISK: Turstien langs elva på Bragernes i Drammen er bare en av flere som er delfinansiert ved hjelp av spillemidler.
– For 20 år siden ville det aldri ha vært aktuelt å flytte fra landlige strøk i Lier til Drammen sentrum, sier Pål Bendiksen på en av sine vandringer langs elva. Han og kona bor nå bare noen meter fra Bragernes Elvepark, og er en flittig bruker av turstiene.
– Det er mennesker som skaper et levende bysentrum, men det må være attraktivt å bevege seg her. Å rusle elvelangs i Drammen er nydelig, mener Bendiksen.
Drammen grep muligheten
Turstier kommer inn under begrepet «anleggsmidler», og over hele landet har det i årevis blitt delt ut penger fra spillemiddel-potten til slike stier. I skog og på fjell, men også i sentrum av byer som skrek etter plass, rom og rekreasjonsmuligheter.
(Saken fortsetter under bildet)
- NYDELIG: Pål Bendiksen er fast turgåer, og setter stor pris på området langs elva. - Det er nydelig å rusle her, sier han.
Mange byer og tettsteder har satset mye på forskjønnelse av sine sentrumsområder, men det koster. Hundre prosent av Norsk Tippings overskudd går tilbake til forskjellige gode formål. Også til turstier, og i Drammen ble muligheten grepet begjærlig. Samlet har kommunen fått tildelt rundt 3,3 millioner kroner i spillemidler til bygging av turstiene. De har bidratt til å øke befolkningens livskvalitet og byens omdømme.