oddsen

Årelange seiersrekker kan brytes i Nations League

Det ble en blytung nedtur for Norge i Nations League-kampen søndag kveld. Nå kan både Nederland og Sveits bryte årelange tapsrekker i denne rundens siste Nations League-kamper.

NATIONS LEAGUE: På ukens to første dager fortsetter landslagsturneringen Nations League, der 36 nasjoner skal spille sin fjerde kamp.Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:14. oktober 2024

Norge fikk en tung avslutning på denne rundens landslagssamling da de tapte 5-1 i Østerrike søndag kveld. Til pause sto det 1-1 etter scoring fra Alexandre Sørloth, men i andreomgang ble Norge overkjørt av Østerrike.

Samtidig vant Slovenia i kampen mot Kasakhstan. Dermed har både Norge, Østerrike og Slovenia sju poeng i gruppen, når det nå gjenstår to kamper.

Nations League på Oddsen

Nations League fungerer som en egen konkurranse, men kan også bli en del av kvalifiseringen til fotball-VM i 2026.

36 nasjoner starter ukens to første dager med å spille sine fjerde kamper i Nations League, deriblant regjerende Nations League-mester Spania og verdenstoer Frankrike.

Verdenstoer jakter sin tredje strake seier

Frankrike er regnet som en av verdens beste fotballnasjoner og ligger i dag på 2. plass på FIFA-rankingen.

Under EM i sommer tok de seg hele veien til semifinale, uten å ha imponert noe særlig.

For første gang siden 2016 klarte ikke franskmennene å bli gruppevinnere i gruppespillet.

I åttedelsfinalen mot Belgia var det igjen et selvmål som sørget for videre fransk deltakelse. Mot Portugal i kvartfinalen ble det avgjort på straffer, der Frankrike satte alle og sikret videre avansement.

Belgia hadde heller ikke sine beste kamper i sommerens europamesterskap, der de røk ut mot Frankrike i åttedelsfinalen.

På Fifa-rankingen er Belgia nummer 6.

Frankrike og Belgia møttes i sesongens andre Nations League-kamp. Franskmennene vant oppgjøret 2-0.

Belgia vant sin første kamp mot Israel, mens Frankrike tapte 3-1 mot Italia. Forrige kamp spilte Belgia uavgjort mot Italia, mens Frankrike vant mot Israel.

Mandag 20.45: Belgia - Frankrike, kampen på Oddsen

Kan ta din første seier på fem år

Det endre uavgjort og 2-2 da Tyskland og Nederland møttes i Nations League for en drøy måned siden. Siden da har tyskerne slått Bosnia-Hercegovina, mens nederlenderne har spilt uavgjort mot Ungarn.

Tyskland var på hjemmebane i årets fotball-EM og startet turneringen med å vinne 5-1 i åpningskampen. Derfra tok de seg ubeseiret til kvartfinalen, der de tapte 2-1 mot Spania.

På Fifa-rankingen er Tyskland rangert som nummer 13.

Nederland kunne ta seg til sin første EM-finale på 36 år i sommer, men tapte med ett mål i semifinalen mot England. Nederlenderne røk dermed ut av sin fjerde semifinale, siden de vant EM i 1988.

Nederland slo Bosnia-Hercegovina 5-2 i sesongens første Nations League-kamp og er rangert som nummer 7. på Fifa-rankingen.

Mandag kan Nederland ta sin første seier mot Tyskland på fem år.

Mandag 20.45: Tyskland - Nederland, kampen på Oddsen

Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.

Ikke vunnet siden 1984

Danmark og Sveits har møttes i totalt 14 tellende kamper tidligere. Danskene har vunnet fem av oppgjørene, mens sveitserne kun har vunnet to ganger.

Forrige gang Sveits slo Danmark var i oktober 1984. Siden da har de to nasjonene møttes sju ganger. Danskene har vunnet tre av oppgjørene, senest i september i år da det endte 2-0.

Sveits tok seg til kvartfinale i fotball-EM, etter å ha slått ut regjerende europamester Italia i åttedelsfinalen. I kvartfinalen mot England tapte sveitserne på straffer.

Siden da har de tre strake tap bak seg mot Danmark, Spania og Serbia i Nations League.

Danmark røk ut av EM etter 2-0-tap i åttedelsfinalen mot vertsnasjonen Tyskland. I Nations League startet danskene med seier mot Sveits og Serbia, før det ble 1-0-tap mot regjerende Nations League og europamester Spania.

Tirsdag 20.45: Sveits - Danmark, kampen på Oddsen

Regjerende mester uten tap på halvannet år

Spania vant Nations League etter å ha slått Kroatia på straffer i finalen i fjor.

Spanjolene er regjerende europamestere etter å ha vunnet mesterskapet i sommer.

I sesongens første Nations League-kamp ente det uavgjort mot Serbia. Siden har de vunnet 4-1 mot Sveits og 1-0 mot Danmark.

Spania har ikke tapt en tellende kamp siden mars i fjor, da de tapte 2-0 mot Skottland i andre kamp i em-kvalifiseringen. I mars i år tapte de 1-0 i en treningskamp mot Colombia.

Serbia tok sin første seier siden juni, da de slo Sveits i forrige Nations League-runde. Etter tre kamper i turneringen har de spilt uavgjort mot Spania, tapt mot Danmark og sist vunnet mot Sveits.

Tirsdag 20.45: Spania - Serbia, kampen på Oddsen

Slik fungerer Nations League

UEFA Nations League er en internasjonal fotballturnering for europeiske landslag, og arrangeres i år for fjerde gang for herrelandslagene.

Nations League på Oddsen

Spania er regjerende mestere etter å ha vunnet finalen i 2023. Tidligere år har Portugal og Frankrike vunnet.

Sesongstarten i Nations League er i september og avsluttes allerede i november. Sluttspillet og finalen spilles våren og sommeren 2025.

I tillegg til at det kåres en vinner i Nations League, påvirker resultatene hvordan lagene fordeles i trekningen til det kommende mesterskapet, i dette tilfellet VM i 2026. Det beste og dårligste laget i hver gruppe rykker også opp og ned til neste Nations League.

Struktur og format:

Nations League 2024/25 består av fire divisjoner kalt League A, League B, League C, og League D. Norge er i League B, også kalt nivå B, som er det nest øverste nivået i turneringen.

Lagene er delt inn i de fire nivåene basert på prestasjoner i den forrige utgaven av Nations League (2022/23), med opp- og nedrykk mellom divisjonene.

League A: Består av de 16 høyest rangerte lagene.

League B og C: Består begge av 16 lavere rangerte lag.

League D: Består av de lavest rangerte lagene, med færre lag enn de andre divisjonene.

Gruppespill, sluttspill, opp- og nedrykk

Alle lagene i hver gruppe møtes to ganger – en gang hjemme og en gang borte. Etter at alle kampene er spilt, kåres en gruppevinner i hver gruppe.

League A: Vinnerne av de fire gruppene i League A går videre til sluttspill og finale, som arrangeres i juni 2025. Det består av semifinaler, bronsefinale og finalen.

Opprykk og nedrykk: Gruppevinnerne i League B, C og D rykker opp til neste divisjon, mens de som ender sist i hver av gruppene i League A og B rykker ned en divisjon.

I League C spiller de lavest rangerte lagene nedrykkskamper for å avgjøre hvem som rykker ned til League D.

Kvalifisering til store mesterskap: Nations League gir også en alternativ vei for å kvalifisere seg til store mesterskap. Lag som ikke kvalifiserer seg gjennom den ordinære kvalifiseringen kan få en ny sjanse gjennom playoff-kamper, basert på deres Nations League-prestasjoner.

For Norges del betyr det at dersom de ikke kvalifiserer seg direkte til fotball-VM i USA, Canada og Mexico i 2026, kan en god plassering i Nations League sikre norsk deltakelse.

Nations League på Oddsen

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler