ReTuren tilbyr sykurs: – Som førstehjelp for klær
Norsk Tippings samarbeid med Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) om ReTuren utvides. Nå blir det kurs i grunnleggende søm og reparasjon. – Det er som førstehjelp for klær, sier designer Anja Hekne.
I oktober og november vil designer Anja Hekne holde kurs i grunnleggende søm og reparasjon. Dette er en kurspakke som går over fem onsdager, hvor temaene vil være basis symaskinkunnskap, håndsøm, stopping, lapping og redesignet lommereparasjonsveske.
Bakgrunn: – Bruk turklærne dine lenger
Man trenger ikke være flink for å dra på kurset, det er ment som en drahjelp for videre læring. Det er et nybegynnerkurs, hvor kurset foregår sakte og grundig, og man får med seg en del hjem, så det er lett å fortsette.
– Det du lærer på kurset vil være nyttig, så du kan bruke det ute i felten, litt som førstehjelp, forteller Anja.
Kurs i grunnleggende søm og reparasjon
Med ReTuren syverksted lærer man grunnleggende søm, og Anja leder deltakerne gjennom både håndsøm og symaskinkunnskap, med hovedfokus på reparasjoner. Kurset vil foregå hos enten Hamar og Hedmarken Turisforenings tursenter i Strandgata, eller hos Resirkula sin SyDen. Tre kvelder er forbeholdt symaskin (som du får låne) hos SyDen, mens de to andre kveldene vil være håndsøm hos HHT.
– Dette er første gangen vi prøver en serie med kurs over fem kvelder, sier en spent Margrete Ruud Skjeseth, daglig leder i HHT.
Kurset starter opp onsdag 25. oktober, og vil avholdes hver onsdag frem til og med 22. november. Tidspunktet er fra 18.00 til 19.30/20.00. Påmeldingsfristen er 16. oktober, og du kan melde deg på eller lese mer på HHTs nettside.
ReTuren
Prosjektet ReTuren kom på initiativ av Anja Hekne, som både har utdanning og praksis med reparasjon og redesign/design. Anja hadde fanget opp prosjektet i Stavanger og i fjor høst banket hun på døren til HHT, med spørsmålet om de skulle få til ReTuren her også. Daglig leder i HHT, Margrete Ruud Skjeseth var med på ideen, og med det var det gjort!
– Det siste året har gått veldig bra, så prosjektet utvides med et år til. Anja vil fortsette å være til stede hver torsdag, for å hjelpe til med reparasjon av turklær som folk kommer innom med. Vi tar imot klær hver dag, innenfor åpningstiden, forteller Margrete.
– Vi vil at ting skal vare lenger
En ting som går igjen av reparasjon er glidelåser. Mange glidelåser blir slitte med årene, og trenger å byttes ut. Når jakken har fått ny glidelås er den så god som ny, og man slipper å kjøpe en ny.
Hull i jakker er en annen ting som går igjen, som Anja lett kan få fikset. Hun har også satt inn ny glidelås på en anorakk, så glidelåsen gikk hele veien ned, fremfor å stoppe halvveis. Anja fikser alt! – Vi vil at ting skal vare lenger, sier hun. Det fine med ordningen hos HHT er at du kan komme innom, avtale hvordan du vil ha det fikset og avtale pris. Man slipper med andre ord å sende noe av gårde i posten, legger Margrete til.
Folk er glade i klærne sine, og mye småfiks kan redde jakken for noen år til. Det blir sydd med rød tråd, så reparasjonen blir synlig. Man skal være stolt over å ha tatt valget om å fikse plagget, i stedet for å ha kjøpt nytt. Dette gjør også plagget mer unikt.
Samarbeid
Norsk Tipping er langvarig partner med Den Norske Turistforening, både på landsbasis og med den lokale foreningen (HHT). I fjor sa selskapet ja til prosjektet om å få reparert eller sydd om turklærne i HHT-butikken på Hamar, så folk slipper å kjøpe nytt. For Norsk Tipping er dette et lokalt bærekraftsprosjekt som er viktig å bistå.
– ReTuren har vært svært vellykket, og vi er stolte over å samarbeide med HHT om prosjektet. Gjennom å legge til rette for reparasjon bidrar ReTuren til å senke forbruk og øke gjenbruk. Det er noe av det viktigste vi kan gjøre for å lykkes med å nå de nasjonale og internasjonale klimamålene, sier rådgiver for samfunnsansvar og bærekraft i Norsk Tipping, Silje Bye Vangen.
Veien videre
Anja og Margrete diskuterer videre fremgang i prosjektet ReTuren, og er innom tanken om redesign, og det å kunne tilby litt mer. Man trenger ikke nødvendigvis å kaste noe - man kan lage noe annet av det man allerede har, som fortsatt er brukbart.