Sang vekker minner – gjør livet lettere for eldre
En ny dag begynner. Gerd våkner av en sang. En kjent melodi og en tekst hun har hørt og sunget siden hun var et lite barn. Når hun åpner øynene og ser det fremmede ansiktet er hun ikke like redd som hun har vært tidligere. Gerd spør stille: «Hvor er jeg?»
Se video lenger ned i artikkelen.
Tidligere var forvirringen like stor, men frykten større. Hun ropte, nektet å stå opp, og morgenstunden ble krevende og vond både for henne og pleierne. «Jeg vet en deilig have, hvor roser står i flor...», synger en stemme nå, og oppvåkningen går adskillig lettere.
Skaper trygghet
– En sang, eller melodi, kan gjøre utfordrende situasjoner enklere både for beboeren og den ansatte. Det sier Beatrix van Doorn, som er musikkterapeut og leder for Folkeakademienes Landsforbunds program «Sang i eldreomsorgen». Det inneholder kurs og veiledning til ansatte på eldreinstitusjoner, og forklarer hvorfor sang og musikk er helsefremmende.
– Med enkle grep og uten tidstap kan vi ta i bruk sang og musikk som verktøy for å gjøre livskvaliteten bedre for de eldre, og samtidig bidra til å gjøre arbeidshverdagen enklere for de ansatte, sier van Doorn.
Hun peker på at mange med demens føler en konstant forvirring, er usikre på hvor de er og hvorfor de er der.
– Sang hjelper naturligvis ikke på demensen, men det bidrar til å vekke positive minner og kan dempe uroen nok til at den eldre føler seg litt tryggere. Bare det å få startet morgenstellet kan ta lang tid, men med sanger som skaper trygghet hos den enkelte beboer kan det gå raskere å komme i gang med dette, sier Beatrix van Doorn.
(Artikkelen fortsetter under videoen).
LES OGSÅ: Her reddes Thore fra bølgene - takker Redningsselskapet
Viktige spillemidler
«Sang i eldreomsorgen» er finansiert gjennom blant annet spillemidler som kommer fra Norsk Tippings overskudd. I 2019 var dette tilskuddet på rundt 1,2 millioner kroner. Pengene kom gjennom ordningen «Krafttak for sang». Det er bare én av mange tiltak innen sang og musikk som mottar penger fra spillemidlene. I fjor gikk det rundt 200 millioner kroner til musikk og sang i forskjellige former og gjennom ulike ordninger.
– For oss er spillemidlene hovedinntektskilden, og noe som gjør det mulig å tilby disse kursene, sier Van Doorn. Siden mars har det vært umulig å reise rundt på institusjonene. I stedet har det blitt laget mye digitalt materiell, videoforedrag og artikler som hver enkelt institusjon kan abonnere på.
– I den situasjonen vi er i nå, med begrensinger på besøk og kontakt, er dette kanskje viktigere enn noen gang, sier hun.
Andebu Bo- og behandlingssenter er én av institusjonene som har tatt i bruk metodene fra kursene om sang i eldreomsorgen. – Resultatene er gode, forteller avdelingsleder Ragna Matre. – Når vi får en ny beboer, har vi alltid samtaler med de pårørende. Den brukes nå også til å kartlegge musikksmaken, sånn at vi kan tilpasse individuelt. I tillegg lager vi spillelister som faller i smak for de fleste, sier Matre.
Og hun forsikrer at det er lav terskel når det gjelder sangferdigheter hos de ansatte:
– Å nynne litt kan være nok!