Skateboard i Norge: Fra forbud til livsglede
Utrolig, men sant: Det var forbudt. Totalt forbudt. Ingen fikk hverken selge, kjøpe eller drive med skateboard i Norge fram til 1989.
100 prosent av overskuddet fra Norsk Tipping går til små og store drømmer. Hver dag. Over det ganske land har overskuddet bidratt til å gi gode forhold for den tidligere forbudte aktiviteten.
Anleggene har poppet opp
Kom du hjem fra utlandet i "gamle dager" med et brett i bagasjen, ble det beslaglagt i tollen. For 31 år siden ble forbudet opphevet, og skaterne kunne endelig utfolde seg uten å måtte kikke seg over skuldrene.
Nå finnes det et utall skateanlegg i Norge, både ute og inne. Sporten er ikke bare blitt lovlig, den har også fått OL-status. I sommer skulle skatere fra hele verden kjempet om medaljer i Tokyo, men vi må vente til neste år for å kåre den første olympiske mester på skateboard.
LES OGSÅ: Norsk Tippings overskudd - slik sprer det seg i samfunnet
Dette hindrer likevel ikke barn og ungdom, og etter hvert også en del voksne, å utfolde seg her hjemme. Nå finnes det anlegg nesten overalt. I store og små byer, i forsteder og på bygda. Skatere trenger kun et brett, en hjelm og helst litt kne- og albuebeskyttelse – så er de i gang. Terping, terping og atter terping på vanskelige triks fører etter hvert til høyt nivå, akkurat som i andre idretter.
Men skaterne har beholdt leken, og så lenge anlegget er godt nok, fungerer denne fritidsaktiviteten like godt både som toppidrett og rekreasjon. Skatere i full utfoldelse representerer livsglede og kreativitet.
Stor aktivitet i Lillesand
I Lillesand i Agder finner vi et svært aktivt skatemiljø, som har anlegg både ute og inne. Lillesand skatepark sto ferdig allerede i 2005, og er blitt brukt mye. Så mye at det snart er behov for oppgradering, noe det jobbes med å få til. For 15 år siden ble det delt ut 200 000 kroner i spillemidler til Lillesand skatepark; penger som kommer fra Norsk Tippings overskudd. En søknad om penger til utbedring av anlegget vil antakelig komme.
LES OGSÅ: Fra kloakklukt til idyll ved Drammenselva
– Lillesand Brettklubb er aktiv og har dyktige folk. Sammen skal vi helt sikkert få til å gjøre forholdene enda bedre for skatere som elsker det de driver med, sier kulturkonsulent i Lillesand, Bjørnar Heldal.
Antall skateanlegg i Norge har skutt i været, noe som gjenspeiles i mengden søknader om spillemidler. I løpet av de siste tre årene er det delt ut over 21 millioner kroner fra Norsk Tippings overskudd til større og mindre anlegg landet rundt.