Spilleavhengighet: Annes barn har ikke lenger noen far
En ubetalt mobilregning ble starten på det Anne Bolsø selv omtaler som et «helvete».
Vi skrur klokka tilbake til 2012. Anne Bolsø og samboeren har en datter sammen og en lillesøster på vei. Familien skal snart bli komplett. Så ringer hun sin samboer på jobb. Det er en ubetalt mobilregning som virker merkelig.
Helt rolig forteller mannen at det sikkert er en misforståelse og at han skal fikse det.
Denne kvelden kommer han aldri hjem.
I stedet viser det seg at han sto klar til å hoppe på toppen av en klippe.
Anne sendte et bildet av datteren – som fikk ham til å snu og heller komme hjem.
Hør hele historien til Anne i denne episoden av H.U.B:
Skjulte hemmeligheten
Samboeren hadde i lang tid skjult for familien og omgivelsene at han spilt bort nesten 1 million kroner.
Anne sier blindt «dette skal vi løse sammen».
De neste årene er preget av trang økonomi, besøk hos flere hjelpeinstanser og tilbakefall.
Til slutt går det ikke mer. Paret går fra hverandre.
En helt vanlig dag i 2017 får Anne en melding fra eks-samboeren. Hun skjønner at noe er på gang. På vei ut til bilen ser hun flere gaver som er lagt igjen av samboeren. Blant dem et brev. Hun kjører sine to døtre til barnehagen, før hun varsler både myndigheter, familie og venner.
Hun oppnår sporadisk kontakt med eks-samboeren. Men ikke noe mer. Så kommer beskjeden hun har ventet på. Han har tatt sitt eget liv.
Åpenhet
Anne har valgt å være åpen om sin historie.
– Det har vært viktig å være åpen og fortsette med. Fordi jeg opplevde at dette var veldig lite snakket om og et skambelagt tema, sier Anne.
– Jeg ønsker å bidra så samfunnet får en større forståelse. Og først og fremst for de som står midt oppi det.
Nå skal hun framover jobbe for Spillavhengighet Norge.
– Tok kontakt med de som pårørende i 2013. Jeg har vært på diverse seminarer og fulgt tett det de har gjort og bidratt med å snakke om problematikken i ulike medier.
– Det er lite som måler seg med å møte andre spillere, andre pårørende. Få andre perspektiver. Det beriker min egen forståelse av mennesket og avhengighet. Det kjenner jeg på en stor takknemlighet for.
Gir de pårørende en stemme og et håp
Rådgiver for ansvarlig spill hos Norsk Tipping, Per Einar Karlsen, er takknemlig for åpenheten Bolsø viser og at hun ønsker å dele sin historie.
– Vi er veldig takknemlig for at Anne gir de pårørende en stemme, noe som også er tematikken i ukens episode av H.U.B, sier Karlsen.
– Bolsø forteller hvordan man som pårørende kan forholde seg til problematikken. Hva de kan foreta seg og hvor de kan søke hjelp.
Unikt samarbeid med Spilleavhengighet Norge
Samtidig som Bolsø har delt historien om sin spillavhengige samboer, har hun engasjert seg for å hjelpe andre mennesker som havner i samme situasjon og sliter med det samme.
– Anne Bolsø har også engasjert seg i Spilleavhengighet Norge – et lavterskel hjelpetilbud for spillere og deres pårørende. Først som frivillig, men fra 1. oktober er hun engasjert i en 100% stilling på deres nyopprettede Oslokontor, sier Karlsen.
Karlsen trekker også frem Spilleavhengighet Norge som en viktig samarbeidspartner i Norsk Tippings arbeid med ansvarlighetstiltak og forebygging av spillavhengighet.
– Vår samarbeid og direkte kontakt med Spilleavhengighet Norge som frivillig organisasjon, strekker seg 10-15 år tilbake i tid. Brukererfaringen de har er unik, og via vår nære kontakt og samspill, hjelper det oss med å bli mer treffsikre og presise i vårt arbeid med diverse direkte og indirekte ansvarlighetstiltak.
Hjelp
Har du problemer med pengespill? Ta kontakt med Hjelpelinjen. Her kan du få hjelp, bli vist til annen hjelp eller behandling.
Du må være over 18 år for å spille hos Norsk Tipping. Forskning viser at jo yngre du er når du begynner å spille, jo større risiko er det for å utvikle spilleproblemer. Hos ungdom er ikke hjernen ferdig utviklet, barn og unge klarer derfor ikke å vurdere risiko like godt som voksne.
I Norge har noen få selskaper, som Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, lov til å markedsføre og tilby pengespill. Likevel selger mange utenlandske aktører pengespill til norske kunder på internett.
Norske myndigheter stiller strenge krav til at spill skal tilbys på en måte som ikke skaper problemer for dem som spiller. Som kunde hos Norsk Tipping kan du klage til Lotteritilsynet dersom du mener selskapet har gjort noe feil.
Trenger du noen å prate med? Spillavhengighet Norge er en brukerorganisasjon for spilleavhengige.
Tlf. 477 00 200
kontakt@spillavhengighet.no