Nei, dette er ikke foringsstasjon for elg
Ikke for rådyr heller. Eller søppelkasser med et noe underlig utseende. Metallkurvene som står plassert flere og flere steder rundt i landet er selve grunnlaget for diskgolf, eller frisbeegolf.
Fresbeegolf er en av få idretter som har opplevd blomstring og medlemsøkning under koronakrisen.
– Dette er en lavterskelidrett for alle, uavhengig av kjønn, alder, høyde eller vekt, sier idrettskonsulent i Norges amerikanske idretters forbund, Erik Hammer Staalesen.
Han har hatt travle tider i perioden der norsk idrett stort sett sto stille. Disksport, som er samlebetegnelsen på denne idretten, er lett å holde på med også innenfor gjeldende smittvernsregler.
– I månedene fra mars til nå har vi hatt en stor vekst i medlemsmassen, og det er til og med etablert seks helt nye klubber. Det har egentlig vært helt voldsomt, sier han.
Frisbeegolf går ut på å sende de flate skivene opp i en kurv, og det er om å gjøre å bruke færrest kast. Anleggene er satt opp i parker og i terreng, og er lett tilgjengelig for de fleste. Sammenlignet med en del andre idretter er det heller ikke dyrt, verken når det kommer til personlig utstyr eller anleggsmidler.
Selv om anleggene stort sett blir satt opp og vedlikeholdt på dugnad i klubbene, koster det litt. I løpet av de seneste to årene er det bevilget nesten tre millioner kroner i spillemidler til diskgolfanlegg. Totalt har rundt ti millioner kroner av spillemidlene gått til slike anlegg, og mer vil det bli i årene som kommer. Pengene er hentet fra overskuddet til Norsk Tipping.
Anniken satser på NM-gull
Ankerskogen i Hamar er et stort friluftsområde der de første kurvene ble satt opp allerede på midten av 1980-tallet. I 2013 kom det opp nytt utstyr til 27 «hull», delfinansiert fra spillemidlene. Den dagen vi tok turen dit fant vi Anniken Steen, som finpusset formen før NM. Fjorårets sølvmedaljevinner har satt seg som mål å bli nummer én i NM som arrangeres i Klæbu kommende helg.
– Dette er en veldig fin idrett, som ikke krever altfor mye investeringer pengemessig. I tillegg er det både morsomt og sosialt, sier hun.
– Å ha Ankerskogen som hjemmebane er også helt supert; det er nok en av de beste banene i Norge, mener Anniken.
Diskene som sendes av gårde med imponerende tempo og presisjon er litt annerledes enn de fleste av oss har prøvd på stranda i ferier. For å drive med dette på konkurranseplan trengs det flere typer, avhengig av hvor langt det er meningen disken skal gå. Et fullt sett kan likevel kjøpes i de fleste sportsbutikker for noen få hundrelapper.