spillevettansvarlighet

Dette er sannsynligheten for å bli Norsk Tipping-millionær

Siden år 2000 og frem til i dag har i gjennomsnitt rundt 470 nordmenn blitt millionærer hvert år, etter å ha vunnet hos Norsk Tipping.

VINNERSJANSE: Hva er egentlig sannsynligheten for å bli spill-millionær hos Norsk Tipping?Foto: Shutterstock
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:23. oktober 2024

Det nærmer seg 8 000 Lotto-millionærer her i landet, mer enn 750 nordmenn har vunnet et millionbeløp på Flax, vi har passert 30 personer som har vunnet 100 millioner kroner eller mer, og på starten av 2024 kom den historiske dagen da Norge fikk sin første spill-milliardær.

For de aller fleste oppleves det likevel som helt umulig å vinne, spesielt hvis bare ett tilleggstall er å finne på en av de innleverte rekken etter trekning.

Det finnes mer enn 13 000 Norsk Tipping-millionærer her i landet, så at det er mulig er det ingen tvil om, men hvor stor sannsynlighet er det egentlig for å stikke av med en stor premie?

Det er mulig, men …

Norsk Tipping tilbyr flere ulike typer spill som kan leveres og spille på mobil, internett og ute på forskjellige salgssteder, kalt kommisjonærer.

Mest populært er det med Flax, lotteri- og sportspill.

I lotterispillene har ofte store premiepotter en sammenheng med at vinnersjansen er høy. På Flax og sportspill varierer vinnersjansen ut ifra hvilket lodd eller objekt det er, hvor mulig premiesum og sannsynligheten for at det skjer også spiller inn.

En bestemt tallrekke blant 140 000 000 muligheter

I dag tilbyr Norsk Tipping totalt sju forskjellige lotterispill, der vinnersjansen, premiepotten og antall vinnere varierer kraftig.

Ett populært spill er for eksempel Eurojackpot – som er et flernasjonalt spill med 19 deltagerland.

Vinnersjansen for å sitte med toppgevisten i Eurojackpot – 5 riktige hovedtall pluss 2 riktige tilleggstall – er 1:140 millioner. Det vil si at det er 140 millioner forskjellige tallkombinasjoner å gjette på.

Den norske kvinnen som var den eneste som satt med 5+2 rette etter Eurojackpot-trekningen i januar, har på mange måter klart det nesten umulige. Sjansen for at akkurat hennes tallrekke ble trukket, kan sammenlignes med at 140 000 000 tallrekker putten i en bolle, der den norske kvinnen sitter med en av rekkene.

Den høye vinnersjansen i Eurojackpot gjør det både vanskelig og uvanlig med førstepremievinnere, som igjen gjør at premiepotten ofte vokser. Helt umulig er det likevel ikke – bare i 2024 har to nordmenn klart akkurat det.

Tyskland er det landet som oftest har førstepremievinnere i Eurojackpot. Med drøyt 83 millioner innbyggere, sier det seg selv at det er flere tyskere som spiller og dermed også flere innleverte tallrekker.

Tre lodd til alle i Norges fjerde største by – ett vinnerlodd

På Flax finnes det flere forskjellige varianter av Flax-loddene, der premiebeløp og vinnersjanse varierer fra de forskjellige loddene.

Et eksempel er at toppremien høstens MillionFlax har en vinnersjanse på 1:600 030.

Det vil si at for hver gang det er solgt 600 030 lodd, vil ett av disse inneholde toppremien på 1 million kroner.

Grovt regnet kan det også sier slik: I Norges fjerde største by, Trondheim bor det nesten 200 000 personer per 1. oktober 2024 (kilde SSB). Hadde alle som bor i Trondheim fått utdelt tre MillionFlax-lodd hver, hadde én heldig person vunnet på ett av disse loddene.

Det er imidlertid ingen fasit. Kanskje tre trøndere sikret seg millionpremie, mens ingen toppremier var å finne på loddene som ble solgt i Bergen. Samtidig er det flere mindre premier å glede seg over på MillionFlax.

Stor sjanse for mål gir lav odds

På Oddsen avgjøres vinnersjansen ut fra hvilke objekter du spiller på. Er oddsen på en hendelse lav, er sannsynligheten høy for at hendelsen faktisk kommer til å skje. Det betyr at det er lettere å vinne - og at premien dermed ikke blir veldig stor.

Oddsspill er vanligvis et kunnskapsspill, så kunnskap om kamper, hendelser og utøvere kombinert med en liten dose flaks, kan påvirke vinnersjansene.

Sjansen for at Erling Braut Haaland scorer for Manchester City er relativt stor. Dermed blir oddsen for at det skal skje lav. Derimot vil oddsen på at keeperen scorer kampens første mål være høy, ettersom det skjer meget sjelden.

Relaterte artikler