spillevett

Spilleavhengige møtes med gammeldagse fordommer

55 000 nordmenn har spilleproblemer. Selv om stadig flere rammes, møtes de fremdeles med utdaterte holdninger og lite kunnskap, mener klinisk sosionom Rolf Brumoen.

SPILLEPROBLEMER: Vanskeligheter i livet kan gjøre deg mer sårbar for å søke mot pengespill.Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Norsk Tipping
Publisert:9. juli 2021Endret:3. januar 2023

— Spilleavhengige blir møtt omtrent som alkoholavhengige ble møtt for hundre år siden. Da omtalte man dem som uintelligente mennesker med dårlig karakter. Spilleavhengige kan ofte høre utsagn som «du må jo skjønne at du ikke kan spille bort penga dine», eller bli fortalt at de må ta seg sammen, sier Rolf Brumoen, som er klinisk sosionom og koordinator for spillbehandling ved Blå Kors Poliklinikk Oslo.

Rundt 55 000 nordmenn har problemer med pengespill, viser en undersøkelse fra Universitetet i Bergen fra 2019. Det er 21 000 flere enn ved forrige undersøkelse fra 2015. Selv om mange kjenner noen som er rammet, opplever Brumoen at mange møtes av uvitenhet og moralisme.  

— Det har nok å gjøre med at det er et nyere problem, og at alkohol er et konkret stoff som man tilfører kroppen. Avhengighet som skyldes spill, er vanskeligere å forstå – selv om det er akkurat de samme mekanismene som skjer i kroppen, poengterer han.

Spilleproblemer kjennetegnes av at du kjenner et sug etter å spille, som du har vanskelig for å stå imot. Selv om spillingen din får negative konsekvenser, fortsetter du å spille. 

– I hjernen har vi alle et belønningssystem, som gir oss en opplevelse av velbehag hver gang vi gjør noe som er godt. Selv om hjernen er et nesten perfekt organ, skiller ikke belønningen på om det vi gjør er bra for oss eller ikke. Alle typer rusmidler, i tillegg til adferd som gambling og spilling, aktiviserer de samme belønningssystemene i hjernen – gjennom å skille ut dopamin, forklarer Brumoen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).


ROLF BRUMOEN 

Gener og kriser kan gjøre oss sårbare
– Spill, og særlig kasino på nett, gir raske belønninger og er derfor veldig avhengighetsskapende. Noen av dem er laget på en måte som gjør at du manipuleres til å fortsette. Hvis du satser ti kroner og vinner sju tilbake, for eksempel, framstiller spillet det som en gevinst, påpeker Brumoen.

Når du spiller mye, øker i tillegg trangen til å utføre handlingen. Samtidig minker velværen du kjente i starten.

– Forskning viser også at dersom du gambler, spiller eller ruser deg mye, svekkes områdene i hjernen som står for fornuftige valg, forteller han.

I tillegg er noen av oss mer sårbare for å utvikle spilleproblemer.

– Dersom du har det vanskelig på mange områder i livet ditt, er du mer sårbar for å søke mot pengespill – og å fortsette med det. Når vi har det vanskelig, prøver vi gjerne å gjøre noe for å få det bedre – og hvem vil vel ikke ha masse penger? Noen er også genetisk mer sårbare for å utvikle avhengighet, sier Brumoen.

Relaterte artikler