oddsen

Norges fotballstjerner møter Kasakhstan for første gang i historien

Etter en tre måneder lang sommerferie uten EM, er det norske herrelandslaget igjen samlet til landskamp. En flytur på nesten ti timer er landslagets første test.

I SCORINGSFORM: Erling Braut Haaland har startet sesongen forrykende for Manchester City. Nå venter to landskamper.BILDBYRÅNVEGARD GRØTT
Forfatterbilde Norsk TippingTinaWasa KartomtenPublisert:4. september 2024

Etter tre måneders landslagspause er den norske troppen klare for sin første kamp i Nations League. Turneringen fungerer som en egen konkurranse, men kan også bli en del av kvalifiseringen til fotball-VM i 2026.

Nations League på Oddsen

I Nations League er Norge på nivå B og i samme gruppe som Østerrike, Slovenia og Kasakhstan. Første motstander er Kasakhstan, som Norge møter borte allerede fredag.

Det blir det første oppgjøret noen gang mellom de to nasjonene.

Fredag 16.00: Kasakhstan - Norge, kampen på Oddsen

Norge har spilt fire landskamper så langt i år, der alle har vært privatlandskamper.

Den første kampen mot Tsjekkia og den siste kampen mot Danmark endte begge med tap. Mot Slovakia endte det uavgjort, mens årets eneste seier kom Kosovo etter Haaland hat trick på Ullevaal i starten av juni.

Dette er Norges Nations League-kamper:

6. september kl. 16.00: Kasakhstan – Norge

9. september kl. 20.45: Norge – Østerrike

10. oktober kl. 20.45: Norge – Slovenia

13. oktober kl. 20.45: Østerrike – Norge

14. november kl. 20.45: Slovenia – Norge

17. november kl. 18.00: Norge - Kasakhstan

Nordmenn i scoringsform

Flere nordmenn er i gang med sesongen rundt om i verden og har allerede vist seg å bli viktige i den kommende sesongen.

Erling Braut Haaland har blitt toppscorer i Premier League de to siste årene og har startet årets sesong på samme måte. I sesongåpningen mot Chelsea scorer nordmannen sitt første mål for sesongen etter 18 minutter. Siden da har målmaskinen scoret hattrick mot både Ipswich og West Ham, og troner igjen øverst på toppscorerlisten.

Alexander Sørloth meldte overgang til Atlético Madrid før årets sesong og sto allerede i sesongen første kamp for scoringen og utligningen som sikret klubben poeng.

Antonni Nusa byttet også klubb før årets sesong og scoret allerede i debuten for RB Leipzig. I sesongens andre kamp ble han matchvinner med kampens eneste mål.

Jørgen Strand Larsen meldte overgang til Wolverhampton og Premier League før årets sesong. Allerede i sin andre kamp mot Chelsea scoret Larsen sitt første mål i verdens mest populære fotballiga.

Solbakkens siste forsøk

Tidligere denne uken ble det klart at landslagssjef Ståle Solbakken mest sannsynlig gir seg etter VM i 2026 – uavhengig av om Norge spiller i mesterskapet eller ikke.

Det norske herrelandslaget har ikke spilt i et mesterskap siden 2000. I fjorårets EM-kvalifisering fikk Norge også den dårligste kvalikstarten på 37 år.

SISTE FORSØK: Landslagssjef Ståle Solbakken har annonsert at VM-kvaliken trolig blir hans siste som Norge-trener.BILDBYRÅNVEGARD GRØTT

Nå blir Nations League og VM-kvaliken Solbakkens siste sjanse for å ta Norge til et mesterskap.

Solbakken ble ansatt som landslagssjef i desember 2020. Siden da har den norske troppen spilt 36 kamper. 17 av kampene har endt med seier, der den største er 9-0-seieren mot Armenia i mars 2022.

Tilbake i Kasakhstan etter en drøy uke

Forrige uke var store deler av Brann-troppen i Kasakhstan, da de spilte returoppgjøret i Conference League-playoffen mot Astana. Bergenserne startet kampen med en 2-0-ledelse fra det første oppgjøre, men Astanas tre scoringer knuste Branns drøm om Europa-spill.

Landslagsdebutant Felix Horn Myhre og Brann-keeper Mathias Lønne Dyngeland får dermed to turer tur-retur Kasakhstan på en drøy uke.

TIL KASAKHSTAN IGJEN: Landslagsdebutant Felix Horn Myhre.BILDBYRÅNVEGARD GRØTT

Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.

Ni måneder siden forrige seier

Kasakhstan er rangert som nummer 109 på FIFA-rankingen – 59 plasser bak Norge.

De senere årene har Kasakhstan vist seg som en uforutsigbar motstander, spesielt på hjemmebane, der de i fjor slo lag som Danmark og Nord-Irland.

I år har Kasakhstan fortsatt til gode å vinne en kamp, etter å ha tapt samtlige fire kamper.

Forrige gang Kasakhstan vant en landskamp var mot San Marino i midten av november i fjor.

Tre poeng mot Kasakhstan vil være en stor fordel for Norge før den påfølgende kampen mot Østerrike, der motstanden antageligvis vil være tøffere.

Slik fungerer Nations League

UEFA Nations League er en internasjonal fotballturnering for europeiske landslag, og arrangeres i år for fjerde gang for herrelandslagene.

Spania er regjerende mestere etter å ha vunnet finalen i 2023. Tidligere år har Portugal og Frankrike vunnet.

Sesongstarten i Nations League er i september og avsluttes allerede i november. Sluttspillet og finalen spilles våren og sommeren 2025.

I tillegg til at det kåres en vinner i Nations League, påvirker resultatene hvordan lagene fordeles i trekningen til det kommende mesterskapet, i dette tilfellet VM i 2026. Det beste og dårligste laget i hver gruppe rykker også opp og ned til neste Nations League.

Struktur og format:

Nations League 2024/25 består av fire divisjoner kalt League A, League B, League C, og League D. Norge er i League B, også kalt nivå B, som er det nest øverste nivået i turneringen.

Lagene er delt inn i de fire nivåene basert på prestasjoner i den forrige utgaven av Nations League (2022/23), med opp- og nedrykk mellom divisjonene.

League A: Består av de 16 høyest rangerte lagene.

League B og C: Består begge av 16 lavere rangerte lag.

League D: Består av de lavest rangerte lagene, med færre lag enn de andre divisjonene.

Gruppespill, sluttspill, opp- og nedrykk

Alle lagene i hver gruppe møtes to ganger – en gang hjemme og en gang borte. Etter at alle kampene er spilt, kåres en gruppevinner i hver gruppe.

League A: Vinnerne av de fire gruppene i League A går videre til sluttspill og finale, som arrangeres i juni 2025. Det består av semifinaler, bronsefinale og finalen.

Opprykk og nedrykk: Gruppevinnerne i League B, C og D rykker opp til neste divisjon, mens de som ender sist i hver av gruppene i League A og B rykker ned en divisjon.

I League C spiller de lavest rangerte lagene nedrykkskamper for å avgjøre hvem som rykker ned til League D.

Kvalifisering til store mesterskap: Nations League gir også en alternativ vei for å kvalifisere seg til store mesterskap. Lag som ikke kvalifiserer seg gjennom den ordinære kvalifiseringen kan få en ny sjanse gjennom playoff-kamper, basert på deres Nations League-prestasjoner.

For Norges del betyr det at dersom de ikke kvalifiserer seg direkte til fotball-VM i USA, Canada og Mexico i 2026, kan en god plassering i Nations League sikre norsk deltakelse.

Nations League på Oddsen

Vinnersjanse sportsspill

Norsk Tipping har flere tilbud innenfor sportsspill, deriblant Tipping, Oddsen og Oddsbomben. Det er forskjellige vinnersjanser for hvert spill. Disse kan du lese mer om her:

Aldersgrense 18 årHjelpelinjen.no

Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her
Relaterte artikler